EN
This project explored people’s decision-making process when thinking about travelling and redesigned the flight booking experience for Iasi International Airport. I designed the overall information architecture, user flow, platform layout, user interface, style guide, and branding guidelines.
RO
Documentarea pentru înțelegerea nevoilor utilizatorilor site-ului www.aeroport.ro a început prin aprofundarea felului în care călătorii își planifică o călătorie în general.
THE 2017 DIGITAL TRANSFORMATION REPORT
Travel Trends: 4 Mobile Moments Changing the Consumer Journey
Odată înțeles comportamentul unei persoane ce plănuiește să călătorească, am analizat 2 mari studii de caz ce tratează căutarea specifică de bilete de avion în mediul online și rezervarea biletelor de avion în mediul online.
În urma documentării au fost descoperite mai multe pattern-uri comportamentale cu privire la așteptările, limitările, frustrările ce pot apărea în experiența rezervării unei călătorii aeriene. Cu toate acestea, am ales să mă apropii mai mult de publicul-țintă al platformei online a Aeroportului Iași: am realizat 2 interviuri cu 2 persoane din zona Moldovei ce au călătorit cu avionul și cel mai probabil vor rezerva în viitorul apropiat o călătorie cu plecarea din Iași. Aceste 2 interviuri au menirea de a contura cât mai fidel profilul celor 2 personna pe care îl voi completa ulterior.
Alexandra, 28 ani, Iași, lucrează in IT: zboară des cu avionul, firma la care lucrează îi decontează de cele mai multe ori costurile de călătorie; când află despre o deplasare, se interesează pe cont propriu de detaliile de călătorie pentru că își stabilește singură itinerariul; consultarea o face de la laptopul de serviciu, în timpul programului, pentru a putea printa biletele la imprimanta de serviciu; se așteaptă ca pe website-ul de pe care cumpără regulat bilete informațiile despre destinație și datele firmei să fie memorate și completate automat; totodată, consideră foarte utilă funcționalitatea de a alege datele plecării în funcție de preț, după cum sunt biletele reduse;
Brândușa, 55 ani, Suceava, aproape de pensionare: Se teme să zboare cu avionul; nu a intrat niciodată pe un website de rezervări bilete; s-a uitat consultativ pe web (laptop) ajutată de un membru al familiei la prețurile de zbor către Irlanda; odată informată, a decis să meargă la o agenție să cumpere biletele de avion și să le ia de acolo direct printate; alegerea a fost făcută în funcție de preț și locația plecării;
Mai mult, pentru a obține informații cât mai relevante, m-am asigurat că unele concluzii ale interviurilor nu se aplică personal, ci pot fi considerate și practici comune, reprezentative unor grupuri specifice de călători: Primul zbor cu avionul :: Tot ce trebuie să știi
Informații completate cu privire la cele 2 personnas:
Silvia – pensionară
Silvia locuieşte în Iași, are 60 de ani şi are doi copii. Ea şi soţul ei sunt pensionari. Se gândeşte foarte mult să plece în Italia să-și vadă nepoții, prin urmare ea și soțul ei consultă prețurile pentru o călătorie cu avionul spre Roma, Italia – doar dus. Consultarea începe printr-o căutare pe Google, acasă, la laptopul cu care vorbesc regulat prin Skype cu copii din străinătate. Odată găsite informații generale cu privire la costul unei călătorii, Silvia își notează într-o agendă prețuri în funcție de compania de zbor, găsite pe diverse site-uri de planificare a călătoriilor, cum ar fi vola.ro.
Cu această listă va merge către o agenție de turism pentru a cumpăra un set de bilete doar dus (data întoarcerii nu este sigură și biletul va fi cumpărat de copii pentru întoarcere). La agenție se uită împreună cu agentul de turism la o listă cu toate cursele de la Iași spre Roma în intervalul unei săptămâni anume. Cel mai mult o interesează să vadă în listă prețurile și dacă zborul are sau nu escală. Preferă un zbor direct, pentru a nu avea probleme cu transferul. După ce găsește cel mai ieftin zbor direct din perioada convenită, Silva va plăti cash biletele și se va întoarce peste 3 zile să ridice biletele printate de la agenție.
Sergiu – programator IT
Sergiu este un tânăr în vârstă de 23 de ani din Iași. Lucrează ca dezvoltator software pentru o importantă firmă de IT şi câştigă 1000 EUR. Recent a primit o ofertă foarte bună de a lucra în străinătate. Prin urmare el trebuie să își planifice o călătorie spre Londra pentru a susține un interviu de angajare. Sergiu preferă să zboare cu avionul, datorită timpului scurt pe care îl are la dispoziție. Va pleca și se va întoarce în aceeași zi, iar călătoria trebuie planificată cât mai curând. Sergiu este la serviciu, dar evită să caute informații de pe laptopul firmei, așa că începe un proces de căutare rapidă în pauza de masă direct de pe telefonul mobil. Știind că va avea puțin timp la dispoziție, preferă să plece direct din Iași, așa că el consultă site-ul aeroportului direct de pe mobil pentru a afla ce orar au cursele zilnice din Iași spre Londra.
Deoarece timpul lui este limitat, este mai puțin interesat de preț și mai mult interesat de zile specifice și rute directe, precum și aterizarea pe un anume aeroport din Londra. Silviu găsește un orar al zborurilor zilnice, își calculează timpul pe care îl are la dispoziție pentru a ajunge în timp la interviu. Mai apoi, abandonează căutarea de pe mobil. Silviu revine în aceeași zi, seara, de pe laptopul de acasă, pe site-ul aeroportului pentru a rezerva un bilet cu intenția de a-l plăti online, cu cardul bancar. Silviu caută ruta Iași – Londra, dus-întors, verifică ofertele în funcție de timpul de aterizare, selectează un zbor convenabil și trece prin toți pașii de rezervare a biletului. Silviu nu are o imprimantă acasă, așa că se așteaptă să poată descărca pe mobil talonul de îmbarcare și celelalte informații cu privire la zborul lui. Ar prefera să fie anunțat din timp cu privire la zbor, eventual acest zbor să i se adauge în calendarul personal sincronizat cu mobilul. Totodată, el preferă să realizeze procesul de check-in online chiar în dimineața zborului, de pe mobil, când se îndreaptă spre aeroport, pentru a ști din timp detaliile legate de poarta de îmbarcare.
Funcționalitățile proiectului:
- Formular cumpărare bilete online
- Orar interactiv de plecări și sosiri
- Centralizator documente
- Sistem notificări
- Formular de contact
Funcţionalitate extra 1
Check-in: ghidarea utilizatorului către birourile companiei cu care urmează să călătorească; informații cu privire la închiderea perioadei de check-in în funcție de cursă; ghidarea utilizatorului către funcționalitatea de check-in online;
Funcţionalitate extra 2
Rezervare parcare: un sistem de rezervare și plată a unuia sau mai multe locuri de parcare din cadrul aeroportului, pe o perioadă determinată; afișare de informații cu privire la starea în timp real a locurilor rămase libere;
Funcţionalitate extra 3
Online chat: O funcționalitate ce permite contactarea în timp real a unui reprezentant al aeroportului aparținând biroului de informații, cu scopul de a răspunde la orice întrebare sau nelămurire cu privire la orar zboruri, informații, întârzieri, bagaje pierdute, check-in, etc.;
Mențiuni funcționalități extra: Aceste funcționalități ale website-ului au fost propuse analizând două aspecte: Primul aspect este legat de serviciile per se pe care Aeroportul Iași le oferă clienților, dar care nu pot fi accesate și prin website (sau accesarea lor este foarte dificilă). Al doilea aspect ține de o analiză a ofertei competitorilor, în încercarea de a aduce setul de funționalități al website-ului la un standard comparabil cu piața. Au fost analizate serviciile online ale următorilor competitori:
http://www.london-luton.co.uk/
http://www.southamptonairport.com/
http://www.sydneyairport.com.au/